Поиск по сайту

Голосование

Какой экономист вам импонирует больше всего?
 

Як позбутися запаморочення голови: перелік найбільш ефеткивних методів

Финансовый менеджмент

altЗапаморочення-вкрай неприємне явище. Воно характеризується ілюзією обертання-людині здається, що обертається він, або зміщуються предмети навколо нього.

Характер, швидкість цього удаваного обертання можуть бути різними. Виникають складнощі з координацією, орієнтацією в просторі, утриманням рівноваги. Саме по собі запаморочення голови не є захворюванням, але поява такого симптому може свідчити про наявність порушень.

Органом, що відповідає за розуміння положення в просторі, є вестибулярний апарат. Це невеликі структури в складі внутрішнього вуха, які з'єднуються з деякими зонами мозку за допомогою окремої гілки слухового нерва.

Можливі причини

Список станів, які можуть спровокувати неприємність, дуже широкий.

  1. Захворювання вуха, що впливають на периферичну частину вестибулярного апарату.
  2. Порушення зору.
  3. Інфаркт, ішемічний інсульт, різні форми кисневого голодування, анемія.
  4. Мігрень.
  5. Патології мозку.
  6. Травми голови, хребта.
  7. Остеохондроз шийного відділу.
  8. Гормональні або психогенні явища.
  9. Недолік цукру в крові.

Як бачите, в кінцевому рахунку спеціалізація лікаря, який розбереться з походженням запаморочення, може виявитися найрізноманітнішою – Ортопедія травматологія, Отоларингологія, Офтальмологія та ін.

Що робити?

У легких випадках досить відпочити, посидіти, сфокусувавши погляд на будь-якому нерухомому предметі, щоб явище саме пройшло. При цьому важливо забезпечити хороше кровопостачання і приплив кисню до голови і верхньої частини тіла, так що вітається свіже повітря. Нормалізації стану сприяє прохолодне умивання або компрес, для відновлення сил корисно з'їсти щось, що містить глюкозу. Якщо проблема виникає систематично, то необхідно зайнятися зміцненням організму і прицільно вправами на вестибулярний апарат (наприклад, стояти на одній нозі, тільки не під час нападів). Також актуально перевірити, чи отримуєте ви достатньо вітамінів і мінералів, працювати з поставою (неправильна часто призводить до переживання судин і порушень харчування органів голови), виробляти здорові звички.

Якщо встановлено, з яким порушенням пов'язані запаморочення, то потрібно сфокусуватися на його усуненні і виконувати призначення фахівця. Це лікарські засоби, лікувальні практики – наприклад, остеохондроз хребта згладжується масажем.

У деяких випадках запаморочення є тривожною ознакою, займатися самолікуванням не можна. Потрібно викликати лікаря, якщо симптому супроводжує:

  • нудота, блювота;
  • інтенсивний головний біль;
  • втрата свідомості (наскільки тривала - не важливо);
  • сильне задуха, біль або дискомфорт в грудної клітини (в т. ч.в області серця);
  • прискорений пульс, тахікардія, тремор кінцівок, раптова пітливість;
  • втрата контролю над кінцівкою або частиною особи (століттям, куточком губ), зниження чутливості в них, зниження членороздільності мови.

Також варто звернутися до медиків, якщо голова паморочиться дуже сильно або це явище для вас нехарактерно І сталося вперше.